Co potrzebujemy?

daktyle 250g
migdały 1/2 szkl
orzechy nerkowca 1/2 szkl
pistacje 1/2 szkl
pestki dyni 2 dł
orzeszki pinii 2 dł
słonecznik 2 dł
chia 2 dł
kardamon 1/4 ł
masło klarowane 2 dł


Jak to zrobić?

1.Bezpestkowe daktyle kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy porcjami w robocie, aby masa stała się bardziej zwarta.
2.Orzechy i nasiona rozdrabniamy w blenderze.
3.Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy orzechy nerkowca, migdały, pestki dyni, orzeszki pinii, słonecznik, pół porcji pistacji. Smażymy je na małym ogniu przez 1-2 min. Odkładamy.
4.Na tej samej patelni przesmażamy przez 2-3 min daktyle dokładnie je rozcierając, aby stały się bardziej plastyczne. Następnie dodajemy do nich podgrzane wcześniej orzechy i nasiona oraz kardamon. Mieszamy wszystko chwilę na małym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
5.Na talerzu lub desce rozsypujemy pozostałe pistacje i nasiona chia, które będą posypką dla masy.
6.Dłonie smarujemy oliwą i formujemy z ciepłej masy wałki, które potem obtaczamy w pistacjach i chia. Wałeczki na koniec lekko spłaszczamy (jak przy kopytkach), a następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2h.
7.Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i kroimy na 1 cm kawałki.
Cukierki przygotowane z myślą o jasełkach i dzieciach. Odżywcza przesłodycz. Można je z powodzeniem przegryźć do pierwszej w życiu niesłodzonej kawki. A jeżeli chodzi o dzieci, to... "(...) wcale nie są takie słodkie!".

Koszty (PLN)

0.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity słodyczy
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 26 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 3.7 kcal/g – Poziom wysoki
  • Bilans składników: 0,7 – Więcej tych, które należy ograniczać
  • Białko – porcja pokrywa ok. 1% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.1% dz.z. (błonnik: 2%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 2% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 1%)
  • Cukierki zawierają zalecane nienasycone kwasy tłuszczowe oraz Omega 3 i 6

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT E  – porcja pokrywa ok. 1,8% dz.z. – Poziom niski
  • VIT B1 – porcja pokrywa ok. 1% dz.z. – Poziom niski
  • VIT B6 – porcja pokrywa ok. 0,9% dz.z. – Poziom niski
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
  • Pomaga przy wchłanianiu witaminy K
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i pamięć
  • Opóźnia procesy starzenia (chroni komórki przed wolnymi rodnikami)
  • Korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, w tym skóry
  • Rozpuszcza się w tłuszczach
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę mięśni i serca
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wykazuje właściwości antyoksydacyjne
  • Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię
  • Odkryta przez polskiego biochemika Kazimierza Funka
  • Wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego
  • Wspomaga produkcję czerwonych krwinek
  • Dobrze wpływa na pracę serca i ciśnienie krwi
  • Łagodzi skutki uboczne przyjmowania niektórych leków
  • Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry
  • Pomaga w leczeniu chorób nerek
  • Zapobiega skurczom mięśni
  • Mangan – porcja pokrywa ok. 3,3% dz.z. – Poziom niski
  • Miedź – porcja pokrywa ok. 1,9% dz.z. – Poziom niski
  • Magnez – porcja pokrywa ok. 1,85% dz.z. – Poziom niski
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Jest budulcem naczyń krwionośnych; bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Wpływa na aktywność neuroprzekaźników i usprawnia pracę mózgu
  • Wykazuje działanie antybakteryjne
  • Korzystnie wpływa na stan skóry
  • Odpowiada za wzrost i prawidłowy rozwój organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
  • Wspomaga układ krwionośny i serce
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
  • Działa uspokajająco, reguluje napięcie mięśni
  • Reguluje pracę tarczycy

KOLORY DANIA (średni poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu