Koszty (PLN)
Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)
- Kalorie dla 1 porcji: 83 kcal
- Koncentracja kalorii w porcji: 3.3 kcal/g – Poziom wysoki
- Bilans składników: 0.28 – Więcej tych, które należy ograniczać
- Białko – porcja pokrywa ok. 2% dz.z.
- Węglowodany – porcja pokrywa ok.3% dz.z. (błonnik: 2%)
- Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 7% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 8%)
Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)
- VIT A – porcja pokrywa ok. 3% dz.z. – Poziom niski
- VIT C – porcja pokrywa ok. 2% dz.z. – Poziom niski
- KWAS FOLIOWY – porcja pokrywa ok. 1% dz.z. – Poziom niski
- Wspiera układ odpornościowy
- Korzystnie wpływa na wzrok i pozostałe zmysły
- Chroni skórę przed poprzeniami i przebarwieniami latem
- Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
- Zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów (jest niezbędna do tworzenia szkliwa nazębnego)
- Działa przeciwnowotworowo
- Rozpuszczalna w tłuszczach
- Podnosi odporność organizmu
- Zwalcza wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem)
- Potrzebna do produkcji kolagenu, limfocytów, krwinek czerownych
- Ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza
- Wspomaga układ krążenia
- Działa przeciwnowotworowo
- Reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek
- Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- Ma działanie krwiotwórcze
- Pełni ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
- Uczestniczy w produkowaniu hormonu szczęścia – serotoniny
- Chroni organizm przed rozwojem nowotworów
- Fosfor – porcja pokrywa ok. 3% dz.z. – Poziom niski
- Mangan– porcja pokrywa ok. 2% dz.z. – Poziom niski
- Sód – porcja pokrywa ok. 2% dz.z. – Poziom niski
- Wspomaga układ kostny
- Uczestniczy w procesach mineralizacji (wraz z wapniem)
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspomaga pracę serca
- Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
- Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
- Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
- Wspomaga układ kostny i stawy
- Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
- Korzystnie wpływa na skórę
- Neutralizuje wolne rodniki
- Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej organizmu
- Pobudza pracę wielu enzymów
- Wpływa na przewodzenie impulsów przez neurony
- Jest jednym z istotnych składników kości i stawów
- Nadmiar wywołuje nadciśnienie tętnicze, choroby nerek i serca
- Zaliczany do składników, które powinny być ograniczane
KOLORY DANIA (niski poziom)
-
CZERWONY - SERCE
Wzmacnia serce / Zmniejsza ryzyko zawałów / Wspomaga układ krwionośny / Reguluje ciśnienie krwi / Obniża poziom cholesterolu / Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne / Zmniejsza ryzyko nowotworów (szczególnie prostaty) / Zapobiega wystąpieniu chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego) oraz neurologicznych / Chroni przed szkodliwym promieniowaniem / Wspomaga odbudowę naskórka / Usuwa nadmiar wody z organizmu / Poprawia wzrok
-
ŻÓŁTY & POMARAŃCZOWY - URODA
Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV / Korzystnie wpływa na wzrok / Reguluje gospodarkę wodną w organiźmie, zapobiega obrzękom / Wspomaga system odpornościowy / Zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego z produktów roślinnych / Wspomaga układ krążenia / Chroni przed miażdżycą / Działa przeciwzapalnie / Korzystnie wpływa na skórę, włosy i pazokcie