Co potrzebujemy?

olej lniany 6 dł
chudy twaróg 250 g
kurkuma 1/3 ł
imbir 1/4 ł
sól różowa 1/4 ł
biały pieprz 1/3 ł


Jak to zrobić?

1.Do oleju dodajemy przyprawy, a następnie blendujemy z porcjami sera ok 3-4 min.
2.Konsystencja sera powinna być kremowa, bez grudek. Olej musi być dokładnie połączony z serem.
3.Olej kupujmy ze sklepu, gdzie jest przechowywany w lodówkach, w ciemnej butelce; na etykiecie powinna być informacja, że jest przeznaczony do stosowania w diecie opracowanej przez dr Budwig.
Biały ser obdarowany dobrociami oleju lnianego. W tej unikalnej kombinacji opracowanej przez dr Budwig kryją się lecznicze właściwości stosowane w kuracjach antynowotworowych. Warto zrobić takie śniadanie.

Koszty (PLN)

0.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity pasty
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 71 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 2,5 kcal/g – Poziom średni
  • Bilans składników: 0,47 – Więcej tych, które należy ograniczać
  • Białko – porcja pokrywa ok. 4% dz.z.
  • Węglowodany – brak
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 10% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 2%)
  • Wysoka zawartość zalecanych tłuszczów wielonienasyconych
  • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT E  – porcja pokrywa ok. 7% dz.z. – Poziom niski
  • VIT B2 – porcja pokrywa ok. 2,2% dz.z. – Poziom niski
  • VIT B12 – porcja pokrywa ok. 1,6% dz.z. – Poziom niski
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
  • Pomaga przy wchłanianiu witaminy K
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i pamięć
  • Opóźnia procesy starzenia (chroni komórki przed wolnymi rodnikami)
  • Korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, w tym skóry
  • Rozpuszcza się w tłuszczach
  • Niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi
  • Bierze udział w produkcji antyciał przez układ odpornościowy
  • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspiera procesy przemiany materii
  • Wspomaga narząd wzorku; zapobiega powstawaniu katarakty
  • Bierze udział w procesach wzrostu
  • Nadmiar witaminy wydalany wraz z moczem
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Zapobiega anemii i poprawia apetyt
  • Wspiera układ krwionośny i pokarmowy
  • Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
  • Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera
  • Wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, pamięć i koncentrację
  • Fosfor – porcja pokrywa ok. 4% dz.z. – Poziom niski
  • Sód – porcja pokrywa ok. 3,4% dz.z. – Poziom niski
  • Selen – porcja pokrywa ok. 2,5% dz.z. – Poziom niski
  • Wspomaga układ kostny
  • Uczestniczy w procesach mineralizacji (wraz z wapniem)
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę serca
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej organizmu
  • Pobudza pracę wielu enzymów
  • Wpływa na przewodzenie impulsów przez neurony
  • Jest jednym z istotnych składników kości i stawów
  • Nadmiar wywołuje nadciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody w organizmie,
    choroby nerek i serca
  • Zaliczany do składników, które powinny być ograniczane
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz toksynami
  • Łagodzi objawy depresji
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Reguluje pracę tarczycy
  • Odkryty przez szwedzkiego lekarza i chemika Jönsa J. Berzeliusa
  • Nazwa wywodzi się od greckiej boginii Księżyca – Selene

KOLORY DANIA (brak)