Co potrzebujemy?

tortilla 4 szt
pieczarki 10 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
czerwona fasola 200 g
awokado 1 szt
pomidorki koktajlowe 250 g
żółty ser gouda 150 g
olej rzepakowy 4 dł
sól różowa drobna
pieprz


Jak to zrobić?

1.Obieramy i myjemy warzywa.
2.Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju rzepakowym z przyprawami.
3.Przesmażony farsz opcjonalnie mielimy maszynką lub szatkujemy na drobne części w robocie otrzymując konsystencję farszu do pierogów.
4.Fasolę odsączamy, kroimy awokado i pomidorki w plastry, a ser ścieramy na tarce.
5.Na każdym placku tortilli układamy kolejno przesmażony farsz pieczarkowy, ser i warzywa.
6.Jeżeli tortille nie będą podgrzewane dokładamy jeszcze po listku sałaty do środka.
7.Składamy tortille zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
8.Po złożeniu możemy je podgrzać krótko na patelni, rumieniąc po obu stronach.
Tortilla to idealny sposób na uniknięcie konfliktu "frytka czy ziemniak" podczas wielopokoleniowych imprez. Takie małe co nieco zje każdy i będzie zachwycony tą prostotą. Widać z symbolami Meksyku się nie dyskutuje...

Koszty (PLN)

11.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 471 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 1,9 kcal/g – Poziom średni
  • Bilans składników: 1,14 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 36% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.12% dz.z. (błonnik: 28%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 43% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 26%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT D  – porcja pokrywa ok. 78% dz.z. – Poziom wysoki
  • VIT K – porcja pokrywa ok. 28% dz.z. – Poziom średni
  • VIT B2 – porcja pokrywa ok. 22% dz.z. – Poziom średni
  • Korzystnie wpływa na układ kostny
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy
  • Wpływa na poprawę nastroju w miesiącach zimowych
  • Wspiera działanie układu krwionośnego
  • Niezbędna w procesie krzepnięcia krwi
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie
  • Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
  • Przeciwdziała chorobom serca i układu krwionośnego
  • Bierze udział w prawidłowej mineralizacji kości
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Rozpuszczalna w tłuszczach
  • Niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi
  • Bierze udział w produkcji antyciał przez układ odpornościowy
  • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspiera procesy przemiany materii
  • Wspomaga narząd wzorku; zapobiega powstawaniu katarakty
  • Bierze udział w procesach wzrostu
  • Nadmiar witaminy wydalany wraz z moczem
  • Fluor – porcja pokrywa 124% dz.z. – Poziom b.wysoki
  • Wapń– porcja pokrywa 35% dz.z. – Poziom średni
  • Sód – porcja pokrywa 30% dz.z. – Poziom średni
  • Zapewnia właściwą mineralizację zębów i kości
  • Wykazuje właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze
  • Jeden z budulców włosów, mięśni i skóry
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Nadmiar szkodzi układowi kostnemu
  • Podstawowy materiał budulcowy dla kości i zębów
  • Bierze udział w skurczach mięśni
  • Zapewnia prawdiłową pracę serca
  • Bierze udział w procesach wydzielanianeuroprzekaźników
  • Pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • Łagodzi alergie skórne
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej organizmu
  • Pobudza pracę wielu enzymów
  • Wpływa na przewodzenie impulsów przez neurony
  • Jest jednym z istotnych składników kości i stawów
  • Nadmiar wywołuje nadciśnienie tętnicze, choroby nerek i serca
  • Zaliczany do składników, które powinny być ograniczane

KOLORY DANIA (średni poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu

  • CZERWONY - SERCE

    Wzmacnia serce / Zmniejsza ryzyko zawałów / Wspomaga układ krwionośny / Reguluje ciśnienie krwi / Obniża poziom cholesterolu / Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne / Zmniejsza ryzyko nowotworów (szczególnie prostaty) / Zapobiega wystąpieniu chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego) oraz neurologicznych / Chroni przed szkodliwym promieniowaniem / Wspomaga odbudowę naskórka / Usuwa nadmiar wody z organizmu / Poprawia wzrok

  • ZIELONY - DETOKSYKACJA

    Działa przeciwnowotworowo / Poprawia stan siatkówki oka oraz wzrok / Wspomaga układ nerwowy / Działa oczyszczająco na organizm / Łagodzi stany zapalne / Wspomaga pracę wątroby / Normalizuje czas trawienia / Przeciwdziała anemii / Wzmacnia naczynia krwionośne / Obniża ryzyko miażdżycy / Wzmacnia układ odpornościowy / Obniża ciśnienie krwi / Obniża cholesterol