Koszty (PLN)
Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)
- Kalorie dla 1 porcji: 471 kcal
- Koncentracja kalorii w porcji: 1,9 kcal/g – Poziom średni
- Bilans składników: 1,14 – Więcej tych, które są zalecane
- Białko – porcja pokrywa ok. 36% dz.z.
- Węglowodany – porcja pokrywa ok.12% dz.z. (błonnik: 28%)
- Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 43% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 26%)
Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)
- VIT D – porcja pokrywa ok. 78% dz.z. – Poziom wysoki
- VIT K – porcja pokrywa ok. 28% dz.z. – Poziom średni
- VIT B2 – porcja pokrywa ok. 22% dz.z. – Poziom średni
- Korzystnie wpływa na układ kostny
- Podnosi odporność organizmu
- Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy
- Wpływa na poprawę nastroju w miesiącach zimowych
- Wspiera działanie układu krwionośnego
- Niezbędna w procesie krzepnięcia krwi
- Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie
- Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
- Przeciwdziała chorobom serca i układu krwionośnego
- Bierze udział w prawidłowej mineralizacji kości
- Działa przeciwnowotworowo
- Rozpuszczalna w tłuszczach
- Niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi
- Bierze udział w produkcji antyciał przez układ odpornościowy
- Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspiera procesy przemiany materii
- Wspomaga narząd wzorku; zapobiega powstawaniu katarakty
- Bierze udział w procesach wzrostu
- Nadmiar witaminy wydalany wraz z moczem
- Fluor – porcja pokrywa 124% dz.z. – Poziom b.wysoki
- Wapń– porcja pokrywa 35% dz.z. – Poziom średni
- Sód – porcja pokrywa 30% dz.z. – Poziom średni
- Zapewnia właściwą mineralizację zębów i kości
- Wykazuje właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze
- Jeden z budulców włosów, mięśni i skóry
- Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Nadmiar szkodzi układowi kostnemu
- Podstawowy materiał budulcowy dla kości i zębów
- Bierze udział w skurczach mięśni
- Zapewnia prawdiłową pracę serca
- Bierze udział w procesach wydzielanianeuroprzekaźników
- Pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- Łagodzi alergie skórne
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej organizmu
- Pobudza pracę wielu enzymów
- Wpływa na przewodzenie impulsów przez neurony
- Jest jednym z istotnych składników kości i stawów
- Nadmiar wywołuje nadciśnienie tętnicze, choroby nerek i serca
- Zaliczany do składników, które powinny być ograniczane
KOLORY DANIA (średni poziom)
-
BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ
Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu
-
CZERWONY - SERCE
Wzmacnia serce / Zmniejsza ryzyko zawałów / Wspomaga układ krwionośny / Reguluje ciśnienie krwi / Obniża poziom cholesterolu / Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne / Zmniejsza ryzyko nowotworów (szczególnie prostaty) / Zapobiega wystąpieniu chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego) oraz neurologicznych / Chroni przed szkodliwym promieniowaniem / Wspomaga odbudowę naskórka / Usuwa nadmiar wody z organizmu / Poprawia wzrok
-
ZIELONY - DETOKSYKACJA
Działa przeciwnowotworowo / Poprawia stan siatkówki oka oraz wzrok / Wspomaga układ nerwowy / Działa oczyszczająco na organizm / Łagodzi stany zapalne / Wspomaga pracę wątroby / Normalizuje czas trawienia / Przeciwdziała anemii / Wzmacnia naczynia krwionośne / Obniża ryzyko miażdżycy / Wzmacnia układ odpornościowy / Obniża ciśnienie krwi / Obniża cholesterol