Co potrzebujemy?

banany 2 szt
płatki owsiane 100 g
jajka 2 szt
woda 2-3 dł
olej rzepakowy 2dł


Jak to zrobić?

1.Rozgniecione widelcem banany dodajemy do roztrzepanych jajek.
2.Płatki owsiane lekko rozdrabniamy (robot lub młynek).
3.Mąkę z płatków dodajemy do mokrej masy i mieszamy.
4.Dodajemy 2-3 łyżki przegotowanej wody, aby masa była luźniejsza.
5.Smażymy placki na patelni.
Danie - wydawać by się mogło - z kategorii: "Prosto". Jak przygotować? "Prosto". Jak podać? "Prosto". Sprawa zaczyna się jednak później nieco komplikować... Bo jak przestać jeść ten pachnący, złoty stos? Wie ktoś?

Koszty (PLN)

1.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 96 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 1,1 kcal/g – Poziom niski
  • Bilans składników: 1,04 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 6% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.5% dz.z. (błonnik: 6%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 4% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 5%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT B1  – porcja pokrywa ok. 5,3% dz.z. – Poziom niski
  • VIT B2 – porcja pokrywa ok. 4,4% dz.z. – Poziom niski
  • VIT KF – porcja pokrywa ok. 4,3% dz.z. – Poziom niski
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę mięśni i serca
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wykazuje właściwości antyoksydacyjne
  • Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię
  • Odkryta przez polskiego biochemika Kazimierza Funka
  • Niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi
  • Bierze udział w produkcji antyciał przez układ odpornościowy
  • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspiera procesy przemiany materii
  • Wspomaga narząd wzorku; zapobiega powstawaniu katarakty
  • Bierze udział w procesach wzrostu
  • Nadmiar witaminy wydalany wraz z moczem
  • Reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek
  • Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • Ma działanie krwiotwórcze
  • Pełni ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
  • Uczestniczy w produkowaniu hormonu szczęścia – serotoniny
  • Chroni organizm przed rozwojem nowotworów
  • Mangan – porcja pokrywa 41,6% dz.z. – Poziom wysoki
  • Fluor– porcja pokrywa 9,9% dz.z. – Poziom niski
  • Fosfor – porcja pokrywa 9,5% dz.z. – Poziom niski
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Zapewnia właściwą mineralizację zębów i kości
  • Wykazuje właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze
  • Jeden z budulców włosów, mięśni i skóry
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Nadmiar szkodzi układowi kostnemu
  • Wspomaga układ kostny
  • Uczestniczy w procesach mineralizacji (wraz z wapniem)
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę serca
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię

KOLORY DANIA (niski poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu