Co potrzebujemy?

kasza jaglana 350 g
pieczarki 600 g
suszone pomidory 250 g
cebula 3 szt
masło 40 g
słonecznik 40 g
pestki dyni 40 g
natka pietruszki 8 g (mały pęczek)
koperek 8 g (mały pęczek)
orzechy nerkowca 70 g
otręby pszenne 32 g
mielona papryka 1 ł
sól różowa drobna 0,5 ł
pieprz 0,5 ł


Jak to zrobić?

1.Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i wrzucamy na lekko osoloną, wrzącą wodę (5-6 szkl, czyli ok. 1200ml). Gotujemy 5 min i odstawiamy na bok na ok. 20 min.
2.Cebulę obieramy i szatkujemy na krateczkę. Smażymy z przyprawami na maśle.
3.Pieczarki obieramy, kroimy w krótkie paseczki i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu wyparowania wody.
4.Suszone pomidory, natkę pietruszki i koper kroimy dość drobno.
5.Słonecznik i pestki dyni wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy tłuczkiem przez ściereczkę.
6.To samo robimy z orzechami nerkowca, a następnie mieszamy rozdrobnione orzechy z otrębami.
7.Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy: pieczarki z cebulą, suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, natkę pietruszki i koper.
8.Masę ponownie mieszamy i przyprawiamy wg uznania.
9.Formujemy okrągłe kulki, obtaczamy w orzechach i otrębach i układamy na papierze do pieczenia.
10.Pieczemy kotlety w temp 180 stopni przez ok 25-30 min.
11.Sos pieczarkowy: Poszatkowaną cebulę (5 szt) smażymy do zrumienienia z przyprawami (pieprz 0,5 ł i sól 0,5 ł) na maśle (100 g); następnie dodajemy pokrojone pieczarki (1400 g); po odparowaniu wody z pieczarek dodajemy śmietany (18% -250 g i 30% - 2 dł) i zagęszczamy mąką (2 dł rozrobione z 0,5szkl wody); na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i natkę pietruszki.
12.*) wartości wyliczone dla kotletów (bez sosu)
26 maja… Co dziś mamy? Kotlety jaglane z pieczarkami i suszonymi pomidorami w orzechowo-otrębowej posypce. Wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z pieczarkowym sosem wg genialnego przepisu od Kochanej Mamy!

Koszty (PLN)

2.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 297 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 1,4 kcal/g – Poziom średni
  • Bilans składników: 2,35 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 20% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.11% dz.z. (błonnik: 23%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 21% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 9%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT C  – porcja pokrywa ok. 43% dz.z. – Poziom średni
  • VIT D – porcja pokrywa ok. 38% dz.z. – Poziom średni
  • VIT B2 – porcja pokrywa ok. 26% dz.z. – Poziom średni
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem)
  • Potrzebna do produkcji kolagenu, limfocytów, krwinek czerwonych
  • Ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza
  • Wspomaga układ krążenia
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Korzystnie wpływa na układ kostny
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy
  • Wpływa na poprawę nastroju w miesiącach zimowych
  • Wspiera działanie układu krwionośnego
  • Niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi
  • Bierze udział w produkcji antyciał przez układ odpornościowy
  • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspiera procesy przemiany materii
  • Wspomaga narząd wzorku; zapobiega powstawaniu katarakty
  • Bierze udział w procesach wzrostu
  • Nadmiar witaminy wydalany wraz z moczem
  • Mangan – porcja pokrywa 49% dz.z. – Poziom średni
  • Miedź– porcja pokrywa 38% dz.z. – Poziom średni
  • Magnez – porcja pokrywa 34% dz.z. – Poziom średni
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Jest budulcem naczyń krwionośnych; bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Wpływa na aktywność neuroprzekaźników i usprawnia pracę mózgu
  • Wykazuje działanie antybakteryjne
  • Korzystnie wpływa na stan skóry
  • Odpowiada za wzrost i prawidłowy rozwój organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
  • Wspomaga układ krwionośny i serce
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
  • Działa uspokajająco, reguluje napięcie mięśni
  • Reguluje pracę tarczycy

KOLORY DANIA (niski poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu

  • CZERWONY - SERCE

    Wzmacnia serce / Zmniejsza ryzyko zawałów / Wspomaga układ krwionośny / Reguluje ciśnienie krwi / Obniża poziom cholesterolu / Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne / Zmniejsza ryzyko nowotworów (szczególnie prostaty) / Zapobiega wystąpieniu chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego) oraz neurologicznych / Chroni przed szkodliwym promieniowaniem / Wspomaga odbudowę naskórka / Usuwa nadmiar wody z organizmu / Poprawia wzrok

  • ZIELONY - DETOKSYKACJA

    Działa przeciwnowotworowo / Poprawia stan siatkówki oka oraz wzrok / Wspomaga układ nerwowy / Działa oczyszczająco na organizm / Łagodzi stany zapalne / Wspomaga pracę wątroby / Normalizuje czas trawienia / Przeciwdziała anemii / Wzmacnia naczynia krwionośne / Obniża ryzyko miażdżycy / Wzmacnia układ odpornościowy / Obniża ciśnienie krwi / Obniża cholesterol