Co potrzebujemy?

ogórek 4 szt
miękkie, dojrzałe awokado 2 szt
ziemniaki 4 szt
cebula 2 szt
ząbek czosnku 3 szt
natka pietruszki 0,5 - 1 pęczek
bulion warzywny 1,5 szkl
pestki dyni 5 dł
jogurt grecki 5 dł
sól himalajska 1 ł
pieprz 1 ł
cukier trzcinowy 1 ł
sok z cytryny 1 ł
olej rzepakowy 4 dł


Jak to zrobić?

1.Przygotowujemy bulion warzywny (3,5l wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 ząbki czosnku, por, 1 ł soli, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 7 ziarenek pieprzu, 1 dł sosu sojowego; gotujemy 1h; po tym czasie dodajemy kilka gałązek selera naciowego, pietruszki, koperku, 2 gałązki lubczyku i 2 gałązki ziela curry; gotujemy jeszcze chwilę).
2.Do gotującego bulionu dodajemy również ziemniaki, które potem wykorzystamy do zupy.
3.Obieramy ogórki, kroimy je wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy miękki środek z nasionami. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
4.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na gorącym oleju z 1 łyżeczką cukru przez 5 min.
5.Następnie dodajemy sok z cytryny, ogórki, wywar (bez warzyw), sól, pieprz.
6.Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy do momentu kiedy ogórki będą miękkie (6-8min).
7.Zupę przelewamy do blendera, dodajemy ugotowane ziemniaki, pietruszkę i obrane awokado. Blendujemy na małych obrotach.
8.Zupę podajemy z ziarnami dyni i jogurtem lub sosem salsa i pokruszoną fetą lub też bazyliowym pesto i parmezanem.
9.Jemy na ciepło lub na zimno.
10.Jeżeli ponownie będziemy zupę podgrzewać, nie doprowadzajmy do wrzenia (awokado może zgorzknieć).
Aksamitna konsystencja awokado i ziemniaków podbita orzeźwiającym ogórkiem. Idealna na letnie uczty: nie wymaga dużo wysiłku, lekka i bogata w składniki odżywcze i ... nie wymaga dużo wysiłku. Proste, logiczne.

Koszty (PLN)

6.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 170 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 0,6 kcal/g – Poziom niski
  • Bilans składników: 3,14 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 9% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.6% dz.z. (błonnik: 24%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 14% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 4%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT C  – porcja pokrywa ok. 37% dz.z. – Poziom średni
  • VIT B6 – porcja pokrywa ok. 18% dz.z. – Poziom średni
  • VIT K – porcja pokrywa ok. 15% dz.z. – Poziom średni
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem)
  • Potrzebna do produkcji kolagenu, limfocytów, krwinek czerwonych
  • Ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza
  • Wspomaga układ krążenia
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego
  • Wspomaga produkcję czerwonych krwinek
  • Dobrze wpływa na pracę serca i ciśnienie krwi
  • Łagodzi skutki uboczne przyjmowania niektórych leków
  • Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry
  • Pomaga w leczeniu chorób nerek
  • Zapobiega skurczom mięśni
  • Niezbędna w procesie krzepnięcia krwi
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie
  • Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
  • Przeciwdziała chorobom serca i układu krwionośnego
  • Bierze udział w prawidłowej mineralizacji kości
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Rozpuszczalna w tłuszczach
  • Fluor – porcja pokrywa 102% dz.z. – Poziom b.wysoki
  • Potas porcja pokrywa 21% dz.z. – Poziom średni
  • Mangan – porcja pokrywa 17% dz.z. – Poziom średni
  • Zapewnia właściwą mineralizację zębów i kości
  • Wykazuje właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze
  • Jeden z budulców włosów, mięśni i skóry
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Nadmiar szkodzi układowi kostnemu
  • Kontroluje pracę mięśni
  • Wpływa na odpowiednie ciśnienie krwi
  • Odpowiada za prawidłową pracę nerek
  • Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową
  • Pobudza wydzielanie insuliny
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Poprawia koncentrację i zdolność myślenia
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin

KOLORY DANIA (średni poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu

  • ZIELONY - DETOKSYKACJA

    Działa przeciwnowotworowo / Poprawia stan siatkówki oka oraz wzrok / Wspomaga układ nerwowy / Działa oczyszczająco na organizm / Łagodzi stany zapalne / Wspomaga pracę wątroby / Normalizuje czas trawienia / Przeciwdziała anemii / Wzmacnia naczynia krwionośne / Obniża ryzyko miażdżycy / Wzmacnia układ odpornościowy / Obniża ciśnienie krwi / Obniża cholesterol