Co potrzebujemy?

kasza jaglana 1 szkl
mleko migdałowe 3 szkl
sok jabłkowy 250 ml
orzechy włoskie 60 g
banan 1 szt
miód 1 dł
marakuja 1 szt
czarna porzeczka 350 g
miechunka 100 g
kardamon


Jak to zrobić?

1.Kaszę płuczemy i przelewamy na koniec wrzątkiem.
2.Gotujemy do miękkości w mleku migdałowym (ok. 10 min).
3.Po ugotowaniu kaszy miksujemy wszystkie składniki (poza owocami).
4.Masę budyniową przekładamy warstwami owoców.
Jeżeli szukasz pretekstu, żeby zjeść coś słodkiego na śniadanie, zrób budyń. Pora zobowiązuje, powinien więc być to prawdziwy budyń z prawdziwymi owocami. Idealny będzie jaglany z czarną porzeczką!

Koszty (PLN)

8.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 287 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 0,8 kcal/g – Poziom niski
  • Bilans składników: 8 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 13% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.15% dz.z. (błonnik: 10%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 14% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 3%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT D  – porcja pokrywa > 100% dz.z. – Poziom b.wysoki
  • VIT C – porcja pokrywa > 100% dz.z. – Poziom b. wysoki
  • VIT E – porcja pokrywa ok. 27% dz.z. – Poziom średni
  • Korzystnie wpływa na układ kostny
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy
  • Wpływa na poprawę nastroju w miesiącach zimowych
  • Wspiera działanie układu krwionośnego
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem)
  • Potrzebna do produkcji kolagenu, limfocytów, krwinek czerwonych
  • Ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza
  • Wspomaga układ krążenia
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego
  • Pomaga przy wchłanianiu witaminy K
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i pamięć
  • Opóźnia procesy starzenia (chroni komórki przed wolnymi rodnikami)
  • Korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, w tym skóry
  • Rozpuszcza się w tłuszczach
  • Mangan – porcja pokrywa 65% dz.z. – Poziom wysoki
  • Magnez– porcja pokrywa 18% dz.z. – Poziom średni
  • Żelazo – porcja pokrywa 17% dz.z. – Poziom średni
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
  • Wspomaga układ krwionośny i serce
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
  • Działa uspokajająco, reguluje napięcie mięśni
  • Reguluje pracę tarczycy
  • Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Wspiera układ nerwowy
  • W produktach roślinnych występuje żelazo niehemowe
  • Vit C ułatwia wchłanianie żelaza

KOLORY DANIA (średni poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu

  • ŻÓŁTY & POMARAŃCZOWY - URODA

    Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV / Korzystnie wpływa na wzrok / Reguluje gospodarkę wodną w organiźmie, zapobiega obrzękom / Wspomaga system odpornościowy / Zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego z produktów roślinnych / Wspomaga układ krążenia / Chroni przed miażdżycą / Działa przeciwzapalnie / Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

  • NIEBIESKI & FIOLETOWY -DŁUGOWIECZNOŚĆ

    Zapobiega nadciśnieniu / Poprawia koncentrację / Wspomaga układ moczowy, krążenia i trawienny / Wzmacnia układ odpornościowy / Wspomaga procesy widzenia / Wzmacnia skórę / Opóźnia procesy starzenia / Zwalcza stany zapalne / Zmniejsza wzrost nowotworu (szczególnie w przewodzie pokarmowym)