Co potrzebujemy?

mąka pszenna 250 g
mąka pszenna pełnoziarnista 250 g
cukier trzcinowy 50 g (1/4 szkl)
kakao gorzkie 2dł
proszek do pieczenia 2 dł
masło 200 g
jajko 3 szt
śmietana (12%) 2 dł
orzechy włoskie 90 g
laska wanilii 1 szt (lub pasta z wanilii 1 ł)


Jak to zrobić?

1.Składniki suche wymieszać, dodać miękkie masło, jajka, śmietanę, orzechy i ziarenka z wanilii.
2.Ciasto zagnieść ręcznie lub robotem (hak do ciasta). Powinno mieć konsystencję plasteliny. Można opcjonalnie włożyć je do lodówki na 0,5-1h.
3.Gotowe ciasto wkładamy porcjami do maszynki do mielenia (należy użyć specjalnej nakładki do ciastek - kształtownika).
4.Paski ciasta porcjujemy nożem (przy mieleniu lub po rozłożeniu na papierze do pieczenia).
5.Pieczemy w 180 stopniach C ok. 15-18 min.
Ciastka kręcone z maszynki... Chrupiące, inspirowane uroczymi podwieczorkami u Misia Uszatka. Pamiętacie: "Pora na ciasteczko, bo już księżyc świeci. Dzieci lubią misie, misie lubią dzieci."? No to chrup!

Koszty (PLN)

1.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 125 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 3.8 kcal/g – Poziom wysoki
  • Bilans składników: 0,47 – Więcej tych, które należy ograniczać
  • Białko – porcja pokrywa ok. 6% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.4% dz.z. (błonnik: 6%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 11% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 10%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT A  – porcja pokrywa ok. 3,6% dz.z. – Poziom niski
  • VIT B1 – porcja pokrywa ok. 3,4% dz.z. – Poziom niski
  • VIT B3 – porcja pokrywa ok. 2,8% dz.z. – Poziom niski
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Korzystnie wpływa na wzrok i pozostałe zmysły
  • Chroni skórę przed poprzeniami i przebarwieniami latem
  • Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
  • Zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów (jest niezbędna do tworzenia szkliwa nazębnego)
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Rozpuszczalna w tłuszczach
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę mięśni i serca
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wykazuje właściwości antyoksydacyjne
  • Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię
  • Odkryta przez polskiego biochemika Kazimierza Funka
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Korzystnie wpływa na stan psychiczny czlowieka
  • Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL
  • W niewielkich ilościach jest produkowana przez organizm
  • Nadmiar może prowadzić do arytmii serca i martwicy wątroby
  • Mangan – porcja pokrywa ok. 21,3% dz.z. – Poziom średni
  • Selen – porcja pokrywa ok. 9,3% dz.z. – Poziom niski
  • Fosfor – porcja pokrywa ok. 6,8% dz.z. – Poziom niski
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz toksynami
  • Łagodzi objawy depresji
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Reguluje pracę tarczycy
  • Odkryty przez szwedzkiego lekarza i chemika Jönsa J. Berzeliusa
  • Nazwa wywodzi się od greckiej boginii Księżyca – Selene
  • Wspomaga układ kostny
  • Uczestniczy w procesach mineralizacji (wraz z wapniem)
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę serca
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię

KOLORY DANIA (niski poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu