Co potrzebujemy?

amarantus 1 szkl
płatki owsiane 1/2 szkl
wiórki kokosowe 20 g
chia 30 g
proszek do pieczenia 1 ł
orzechy włoskie 50 g
suszone morele 100 g
banan 2 szt


Jak to zrobić?

1.Odsypujemy 1/4 szkl amarantusa. Pozostałą ilość wrzucamy do gotującej wody (2 szkl). Gotujemy 20 min.
2.Na suchej patelni prażymy płatki owsiane.
3.Surowy amarantus, płatki, wiórki, chia i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
4.Dodajemy ugotowany amarantus, posiekane orzechy, rozdrobnione morele oraz rozgniecionego banana.
5.Wszystko dokładnie mieszamy.
6.Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w odstępach na papierze do pieczenia.
7.Ciastka pieczemy w temperaturze ok 190 stopni C przez 20-25 min.
Odżywcze ziarenka z pięknych, różowych kwiatów były podstawą diety Majów, Inków i Azteków. Człowiek XXI wieku spojrzy na nie z uwagi na: zero glutenu i dużą zawartość białka o b.db. składzie aminokwasowym.

Koszty (PLN)

0.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 45 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 1,7 kcal/g – Poziom średni
  • Bilans składników: 2 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 2% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.2% dz.z. (błonnik: 5%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 3% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 1%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT B6  – porcja pokrywa ok. 2,9% dz.z. – Poziom niski
  • VIT E – porcja pokrywa ok. 2,2% dz.z. – Poziom niski
  • Kwas Foliowy – porcja pokrywa ok. 1,8% dz.z. – Poziom niski
  • Wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego
  • Wspomaga produkcję czerwonych krwinek
  • Dobrze wpływa na pracę serca i ciśnienie krwi
  • Łagodzi skutki uboczne przyjmowania niektórych leków
  • Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry
  • Pomaga w leczeniu chorób nerek
  • Zapobiega skurczom mięśni
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
  • Pomaga przy wchłanianiu witaminy K
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i pamięć
  • Opóźnia procesy starzenia (chroni komórki przed wolnymi rodnikami)
  • Korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, w tym skóry
  • Rozpuszcza się w tłuszczach
  • Reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek
  • Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • Ma działanie krwiotwórcze
  • Pełni ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
  • Uczestniczy w produkowaniu hormonu szczęścia – serotoniny
  • Chroni organizm przed rozwojem nowotworów
  • Mangan – porcja pokrywa ok. 15,2% dz.z.- Poziom średni
  • Fosfor – porcja pokrywa ok. 4,4% dz.z.- Poziom niski
  • Magnez – porcja pokrywa ok. 3,9% dz.z.- Poziom niski
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Wspomaga układ kostny
  • Uczestniczy w procesach mineralizacji (wraz z wapniem)
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę serca
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
  • Wspomaga układ krwionośny i serce
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
  • Działa uspokajająco, reguluje napięcie mięśni
  • Reguluje pracę tarczycy

KOLORY DANIA (niski poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu

  • ŻÓŁTY & POMARAŃCZOWY - URODA

    Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV / Korzystnie wpływa na wzrok / Reguluje gospodarkę wodną w organiźmie, zapobiega obrzękom / Wspomaga system odpornościowy / Zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego z produktów roślinnych / Wspomaga układ krążenia / Chroni przed miażdżycą / Działa przeciwzapalnie / Korzystnie wpływa na skórę, włosy i pazokcie