Co potrzebujemy?

mąka tortowa 1 kg
masło extra 250 g
woda 1,5 szkl
sól różowa drobna 1 ł
cukinia 1 szt
czerwona papryka 1 szt
żółta papryka 1 szt
marchew 2 szt
cebula 2 szt
suszone pomidory 250 g
ser kozi miękki 300 g
bazylia 3 dł
natka pietruszki 4 dł
olej rzepakowy 3 dł
pestki dyni 4 dł
cukier trzcinowy 1 ł
suszone płatki papryki 2 dł
miód 3 dł
chia, sezam do posypania
białko do smarowania
sól, pieprz do smaku


Jak to zrobić?

1.Dobrym pomysłem będzie przygotowanie farszu dzień wcześniej.
2.Cebulę obieramy, szatkujemy i smażymy na oleju rzepakowym z 1 łyżeczką cukru.
3.Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w słuki (lub starte) warzywa: marchewki, papryki i cukinię. Smażymy do miękkości warzyw (muszą być lekko skarmelizowane). Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Następnie dodajemy do warzyw pokrojone suszone pomidory, nasiona dyni, płatki papryki, posiekaną bazylię i pietruszkę. Chwilę mieszamy.
5.Zdejmujemy farsz z patelni, dodajemy miód.
6.Przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę z 1 łyżeczką soli, rozpuszczonym masłem i 1,5 szkl wody (ok 440ml).
7.Formujemy kulę. Ciasto ugniatamy krótko; jedynie w celu połączenia składników.
8.Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na ok 1h w temperaturze pokojowej.
9.Następnie dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na blacie/stolnicy na grubość ok 2mm.
10.Pierścieniem cukierniczym (lub talerzykiem) wycinamy krążki ciasta. Każdy wypełniamy farszem warzywnym i odrobiną koziego sera.
11.Gotowe empanady smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy sezamem oraz chia i wstawiamy do piekarnika (200 stopni C) na ok 30-35 min.
🇦🇷Empanadas = 🇵🇱Pierogi. Warzywne nadzienie podane w pękatym baloniku z kruchego ciasta. Takie pyszne ‘małe co nieco’ z innej części świata. A że każdy wie, że pyszne się nie literuje tylko je, to... ¡Que aproveche! 🎈

Koszty (PLN)

5.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 612 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 2,2 kcal/g – Poziom średni
  • Bilans składników: 2,17 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 33% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.20% dz.z. (błonnik: 25%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 59% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 48%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT C  – porcja pokrywa ok. >100% dz.z. – Poziom b.wysoki
  • VIT A – porcja pokrywa ok. >100% dz.z. – Poziom b. wysoki
  • VIT B1 – porcja pokrywa ok. 50% dz.z. – Poziom średni
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem)
  • Potrzebna do produkcji kolagenu, limfocytów, krwinek czerwonych
  • Ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza
  • Wspomaga układ krążenia
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Korzystnie wpływa na wzrok i pozostałe zmysły
  • Chroni skórę przed poprzeniami i przebarwieniami latem
  • Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
  • Zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów (jest niezbędna do tworzenia szkliwa nazębnego)
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Rozpuszczalna w tłuszczach
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga pracę mięśni i serca
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wykazuje właściwości antyoksydacyjne
  • Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię
  • Odkryta przez polskiego biochemika Kazimierza Funka
  • Żelazo – porcja pokrywa 43% dz.z. – Poziom średni
  • Mangan – porcja pokrywa 43% dz.z. – Poziom średni
  • Miedź – porcja pokrywa 34% dz.z. – Poziom średni
  • Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Wspiera układ nerwowy
  • W produktach roślinnych występuje żelazo niehemowe
  • Vit C ułatwia wchłanianie żelaza
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Jest budulcem naczyń krwionośnych; bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Wpływa na aktywność neuroprzekaźników i usprawnia pracę mózgu
  • Wykazuje działanie antybakteryjne
  • Korzystnie wpływa na stan skóry
  • Odpowiada za wzrost i prawidłowy rozwój organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność

KOLORY DANIA (średni poziom)

  • BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ

    Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu

  • CZERWONY - SERCE

    Wzmacnia serce / Zmniejsza ryzyko zawałów / Wspomaga układ krwionośny / Reguluje ciśnienie krwi / Obniża poziom cholesterolu / Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne / Zmniejsza ryzyko nowotworów (szczególnie prostaty) / Zapobiega wystąpieniu chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego) oraz neurologicznych / Chroni przed szkodliwym promieniowaniem / Wspomaga odbudowę naskórka / Usuwa nadmiar wody z organizmu / Poprawia wzrok

  • ZIELONY - DETOKSYKACJA

    Działa przeciwnowotworowo / Poprawia stan siatkówki oka oraz wzrok / Wspomaga układ nerwowy / Działa oczyszczająco na organizm / Łagodzi stany zapalne / Wspomaga pracę wątroby / Normalizuje czas trawienia / Przeciwdziała anemii / Wzmacnia naczynia krwionośne / Obniża ryzyko miażdżycy / Wzmacnia układ odpornościowy / Obniża ciśnienie krwi / Obniża cholesterol

  • ŻÓŁTY & POMARAŃCZOWY - URODA

    Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV / Korzystnie wpływa na wzrok / Reguluje gospodarkę wodną w organiźmie, zapobiega obrzękom / Wspomaga system odpornościowy / Zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego z produktów roślinnych / Wspomaga układ krążenia / Chroni przed miażdżycą / Działa przeciwzapalnie / Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.