Koszty (PLN)
Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)
- Kalorie dla 1 porcji: 104 kcal
- Koncentracja kalorii w porcji: 3.0 kcal/g – Poziom średni
- Bilans składników: 0,93 – Więcej tych, które należy ograniczać
- Białko – porcja pokrywa ok. 4% dz.z.
- Węglowodany – porcja pokrywa ok.3% dz.z. (błonnik: 5%)
- Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 9% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 2%)
Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)
- VIT E – porcja pokrywa ok. 8% dz.z. – Poziom niski
- VIT C – porcja pokrywa ok. 4% dz.z. – Poziom niski
- VIT B1 – porcja pokrywa ok. 3% dz.z. – Poziom niski
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
- Pomaga przy wchłanianiu witaminy K
- Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i pamięć
- Opóźnia procesy starzenia (chroni komórki przed wolnymi rodnikami)
- Korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, w tym skóry
- Rozpuszcza się w tłuszczach
- Podnosi odporność organizmu
- Zwalcza wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem)
- Potrzebna do produkcji kolagenu, limfocytów, krwinek czerownych
- Ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza
- Wspomaga układ krążenia
- Działa przeciwnowotworowo
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspomaga pracę mięśni i serca
- Wspiera układ odpornościowy
- Wykazuje właściwości antyoksydacyjne
- Bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię
- Odkryta przez polskiego biochemika Kazimierza Funka
- Mangan – porcja pokrywa ok. 16% dz.z. – Poziom średni
- Fosfor – porcja pokrywa ok. 5% dz.z. – Poziom niski
- Magnez – porcja pokrywa ok. 3% dz.z. – Poziom niski
- Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
- Wspomaga układ kostny i stawy
- Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
- Korzystnie wpływa na skórę
- Neutralizuje wolne rodniki
- Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
- Wspomaga układ kostny
- Uczestniczy w procesach mineralizacji (wraz z wapniem)
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspomaga pracę serca
- Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
- Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
- Wspomaga układ krwionośny i serce
- Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
- Działa uspokajająco, reguluje napięcie mięśni
- Reguluje pracę tarczycy
KOLORY DANIA (niski poziom)
-
BIAŁY & BRĄZOWY - ODPORNOŚĆ
Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, rozkurczowo / Wzmacnia system odpornościowy / Wykazuje aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdrobnoustrojową / Wspiera układ kostny / Zapobiega osteoporozie / Równoważy poziom hormonów / Obniża poziom cholesterolu
-
CZERWONY - SERCE
Wzmacnia serce / Zmniejsza ryzyko zawałów / Wspomaga układ krwionośny / Reguluje ciśnienie krwi / Obniża poziom cholesterolu / Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne / Zmniejsza ryzyko nowotworów (szczególnie prostaty) / Zapobiega wystąpieniu chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego) oraz neurologicznych / Chroni przed szkodliwym promieniowaniem / Wspomaga odbudowę naskórka / Usuwa nadmiar wody z organizmu / Poprawia wzrok