Koszty (PLN)
Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)
- Kalorie dla 1 porcji: 319 kcal
- Koncentracja kalorii w porcji: 1,2 kcal/g – Poziom średni
- Bilans składników: 0,14 – Więcej tych, które należy ograniczać
- Białko – porcja pokrywa ok. 1% dz.z.
- Węglowodany – porcja pokrywa odrobinę ponad 0% dz.z. (błonnik: 1%)
- Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 54% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 42%)
Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)
- VIT B3 – porcja pokrywa ok. 49% dz.z. – Poziom średni
- VIT B2 – porcja pokrywa ok. 22% dz.z. – Poziom średni
- VIT A – porcja pokrywa ok. 17,9% dz.z. – Poziom średni
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
- Korzystnie wpływa na stan psychiczny czlowieka
- Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Wspomaga układ odpornościowy
- Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL
- W niewielkich ilościach jest produkowana przez organizm
- Nadmiar może prowadzić do arytmii serca i martwicy wątroby
- Niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi
- Bierze udział w produkcji antyciał przez układ odpornościowy
- Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspiera procesy przemiany materii
- Wspomaga narząd wzorku; zapobiega powstawaniu katarakty
- Bierze udział w procesach wzrostu
- Nadmiar witaminy wydalany wraz z moczem
- Wspiera układ odpornościowy
- Korzystnie wpływa na wzrok i pozostałe zmysły
- Chroni skórę przed poprzeniami i przebarwieniami latem
- Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
- Zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów (jest niezbędna do tworzenia szkliwa nazębnego)
- Działa przeciwnowotworowo
- Rozpuszczalna w tłuszczach
- Magnez – porcja pokrywa ok. 38% dz.z. – Poziom średni
- Fluor – porcja pokrywa ok. 28,8% dz.z. – Poziom średni
- Mangan – porcja pokrywa ok. 19,7% dz.z. – Poziom średni
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
- Wspomaga układ krwionośny i serce
- Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
- Działa uspokajająco, reguluje napięcie mięśni
- Reguluje pracę tarczycy
- Zapewnia właściwą mineralizację zębów i kości
- Wykazuje właściwości przeciwpróchnicze i bakteriobójcze
- Jeden z budulców włosów, mięśni i skóry
- Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Nadmiar szkodzi układowi kostnemu
- Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
- Wspomaga układ kostny i stawy
- Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
- Korzystnie wpływa na skórę
- Neutralizuje wolne rodniki
- Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin