Koszty (PLN)
Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)
- Kalorie dla 1 porcji: 71 kcal
- Koncentracja kalorii w porcji: 2,5 kcal/g – Poziom średni
- Bilans składników: 0,47 – Więcej tych, które należy ograniczać
- Białko – porcja pokrywa ok. 4% dz.z.
- Węglowodany – brak
- Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 10% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 2%)
- Wysoka zawartość zalecanych tłuszczów wielonienasyconych
- Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)
- VIT E – porcja pokrywa ok. 7% dz.z. – Poziom niski
- VIT B2 – porcja pokrywa ok. 2,2% dz.z. – Poziom niski
- VIT B12 – porcja pokrywa ok. 1,6% dz.z. – Poziom niski
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
- Pomaga przy wchłanianiu witaminy K
- Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i pamięć
- Opóźnia procesy starzenia (chroni komórki przed wolnymi rodnikami)
- Korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, w tym skóry
- Rozpuszcza się w tłuszczach
- Niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi
- Bierze udział w produkcji antyciał przez układ odpornościowy
- Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspiera procesy przemiany materii
- Wspomaga narząd wzorku; zapobiega powstawaniu katarakty
- Bierze udział w procesach wzrostu
- Nadmiar witaminy wydalany wraz z moczem
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Zapobiega anemii i poprawia apetyt
- Wspiera układ krwionośny i pokarmowy
- Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
- Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera
- Wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, pamięć i koncentrację
- Fosfor – porcja pokrywa ok. 4% dz.z. – Poziom niski
- Sód – porcja pokrywa ok. 3,4% dz.z. – Poziom niski
- Selen – porcja pokrywa ok. 2,5% dz.z. – Poziom niski
- Wspomaga układ kostny
- Uczestniczy w procesach mineralizacji (wraz z wapniem)
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspomaga pracę serca
- Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
- Ważny w procesach przetwarzających pokarm na energię
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej organizmu
- Pobudza pracę wielu enzymów
- Wpływa na przewodzenie impulsów przez neurony
- Jest jednym z istotnych składników kości i stawów
- Nadmiar wywołuje nadciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody w organizmie,
choroby nerek i serca - Zaliczany do składników, które powinny być ograniczane
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz toksynami
- Łagodzi objawy depresji
- Działa przeciwnowotworowo
- Reguluje pracę tarczycy
- Odkryty przez szwedzkiego lekarza i chemika Jönsa J. Berzeliusa
- Nazwa wywodzi się od greckiej boginii Księżyca – Selene