Co potrzebujemy?

zielone szparagi (ok 15szt)
ciasto francuskie 1 opk
jajko 1 szt
sezam do posypania


Jak to zrobić?

1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2.Szparagi myjemy i obieramy cieniutko nożykiem do warzyw (pomijając główki).
3.Ciasto francuskie kroimy na paski ok 1cm.
4.Każdy szparag zawijamy w ciasto, układamy w formie do pieczenia, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
5.Pieczemy ok 20 min. Podajemy ciepłe.
Znacie to powiedzenie: “Zrób to zanim ugotują się szparagi”? Sezon w pełni, więc “zanim ugotują się szparagi”, to pędem wyruszcie po kolejne młode pędy. Dlaczego? Bo dziś przepyszna wersja z piekarnika.

Koszty (PLN)

12.0 Koszt jednej porcji
0 Koszt całkowity dania
0 Zakupy uzupełniające
0 Zakupy całkowite

Wskaźniki ogólne (1 porcja ; Makro)

  • Kalorie dla 1 porcji: 119 kcal
  • Koncentracja kalorii w porcji: 0,6 kcal/g – Poziom niski
  • Bilans składników: 3,26 – Więcej tych, które są zalecane
  • Białko – porcja pokrywa ok. 9% dz.z.
  • Węglowodany – porcja pokrywa ok.3% dz.z. (błonnik: 13%)
  • Tłuszcze – porcja pokrywa ok. 11% dz.z. (cholesterol, sód, nasycone tłuszcze: 4%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania (1 porcja ; TOP3 dla Mikro)

  • VIT K  – porcja pokrywa ok. 73% dz.z. – Poziom wysoki
  • VIT A – porcja pokrywa ok. 18% dz.z. – Poziom średni
  • VIT C – porcja pokrywa ok. 14% dz.z. – Poziom średni
  • Niezbędna w procesie krzepnięcia krwi
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie
  • Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
  • Przeciwdziała chorobom serca i układu krwionośnego
  • Bierze udział w prawidłowej mineralizacji kości
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Rozpuszczalna w tłuszczach
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Korzystnie wpływa na wzrok i pozostałe zmysły
  • Chroni skórę przed poprzeniami i przebarwieniami latem
  • Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
  • Zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów (jest niezbędna do tworzenia szkliwa nazębnego)
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Rozpuszczalna w tłuszczach
  • Podnosi odporność organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki (jest silnym przeciwutleniaczem)
  • Potrzebna do produkcji kolagenu, limfocytów, krwinek czerwonych
  • Ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza
  • Wspomaga układ krążenia
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Żelazo– porcja pokrywa 19% dz.z. – Poziom średni
  • Mangan– porcja pokrywa 19% dz.z. – Poziom średni
  • Miedź – porcja pokrywa 16% dz.z. – Poziom średni
  • Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Wspiera układ nerwowy
  • W produktach roślinnych występuje żelazo niehemowe
  • Vit C ułatwia wchłanianie żelaza
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu
  • Wspomaga układ kostny i stawy
  • Wywiera duży wpływ na poziom libido i płodność
  • Korzystnie wpływa na skórę
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Ułatwia wchłanianie i magazynowanie żelaza oraz witamin
  • Jest budulcem naczyń krwionośnych; bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • Wpływa na aktywność neuroprzekaźników i usprawnia pracę mózgu
  • Wykazuje działanie antybakteryjne
  • Korzystnie wpływa na stan skóry
  • Odpowiada za wzrost i prawidłowy rozwój organizmu
  • Zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność

KOLORY DANIA (średni poziom)

  • ZIELONY - DETOKSYKACJA

    Działa przeciwnowotworowo / Poprawia stan siatkówki oka oraz wzrok / Wspomaga układ nerwowy / Działa oczyszczająco na organizm / Łagodzi stany zapalne / Wspomaga pracę wątroby / Normalizuje czas trawienia / Przeciwdziała anemii / Wzmacnia naczynia krwionośne / Obniża ryzyko miażdżycy / Wzmacnia układ odpornościowy / Obniża ciśnienie krwi / Obniża cholesterol