Pau d’arco to wewnętrzna kora z drzewa Lapacho stosowana powszechnie w medycynie tradycyjnej Ameryki Południowej. Leczy się tam nią niemalże wszystko, ale rozgłos zyskała głównie dzięki swoim właściwościom antynowotworowym.
PRZYGOTOWANIE:
1.Dwie łyżeczki kory zalewamy 4 szklankami wrzącej wody i gotujemy dalej przez 5 min.
2.Odstawiamy na 1h.
3.Przecedzamy i pijemy w małych ilościach w trakcie dnia.
4.Napar można przyjmować z niewielką ilością soku z cytryny, aby taniny mogły zostać wchłonięte przez okrężnicę.
5.Okłady z herbaty można stosować zewnętrznie.
WŁAŚCIWOŚCI:
-Pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny;
-Stosowana w leczeniu wrzodów i Candidy;
-Posiada właściwości przeciwnowotworowe;
-Pomaga w detoksykacji organizmu;
-Posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, antybakteryjne, przeciwwirusowe.
Po 3 tygodniach picia herbaty należy zrobić min 1 tydzień przerwy. Spożywanie naparu w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wymiotów, zawrotów głowy i wewnętrznych krwawień (napar może opóźniać krzepnięcie krwi).
Więcej informacji:
https://healthfree.com/herb_lapacho.html,
https://www.herb-care.com/pau-darco-tea,
https://www.youtube.com/watch?v=eY5rezxKbJI.
Pozostaw komentarz